Jeg blev kaldt ned til stalden her til morgen. En af hestene havde fået et stik. En hestebremse. Mente de – staldfolkene. Den var fuldstændig hysterisk. Hoppen cirklede bare fuldstændigt vanvittigt rundt i sin boks. Halen piskede til højre og venstre. Sengen var blevet sparket helt op ad væggene. Ikke godt.

Jeg fik lagt en grime på hende og det øjeblik, hvor hun forstod, at jeg ville tage hende ud af boksen, kunne det ikke gå hurtigt nok. Hun stormede ud og ind på folden. Der løb hun rundt – helt vanvittigt. Sparkede ud til højre og venstre. Aha. Den sidder der endnu, den der hestebremse. Lige oppe under haleroden. Det må være grunden til hysteriet. På et tidspunkt blev hun træt. Jeg gik hen til hende og løftede halen. Hoppen stamper og er urolig. Men det lykkedes mig at løfte halen for at se hvad der sker. Netop. Der sidder en hveps. Ikke en hestebremse. En ganske almindelig hveps.

Hvepse

Nu har jeg erfaring med heste, så jeg havde handsker på. Det skal man, når en hest holdes med et reb. Man kan få hånden brændt, hvis man ikke gør det. Så jeg børstede hvepsen væk. Hendes reaktion var utrolig: En dyb indånding, et stort suk af glæde, og et blik, som bare sagde tak. Hun havde fået et stik, men det, som gjorde hende hysterisk, var, at hvepsen stadig sad inde under halen.

Hvepsebo skal fjernes

Jeg beordrede staldfolkene til at få gjort alle bokse rene i en fart. Og derefter skulle de lede efter et hvepsebo. Og vi skal have det hvepsebo fjernet i en fart. Gården er stor, og her er mange små bygninger, som kan huse hvepse. Laden, traktorgaragen, foderrummet, stalden i sig selv, og værkstedet. Smedjen. Masser af muligheder for, at hvepse slår sig ned.

Imens folkene arbejder med at muge ud klargøre til rytterne og til middagsfodring, får jeg mulighed for at kigge på forslag til, hvordan man fjerner hvepsebo. Jeg har aldrig prøvet det før. Vil heller ikke forgifte stalden ved at sprøjte med gift, hvis boet er derinde. Vi har mange private heste, og deres ejere vil ikke sætte pris på, at der bliver sprøjtet med gift i stalden.

Heldigvis var det en af rideskolens hopper, som havde besøg af en hveps. Tænk, hvis det havde været en privathest. Den kunne være kommet alvorligt til skade. Løbet sig halt. Det kunne vores rideskolehest for den sags skyld også, men så ville det være vores problem. Ikke et problem mellem hestens ejer og os. Du ved det der med forsikring, mistede chancer ved konkurrencer og alt det. Det fører ofte til dumme skænderier.

Behandling af hvepsestik

Jeg går ind til hoppen. Hun står fredeligt og gumler. Jeg løfter halen. Kan se en lille hævelse. ”Du blev stukket. Synd for dig. Men det er vist ok nu med dig.” For en sikkerheds skyld smører jeg lidt kortisonsalve på stedet, hvor jeg kan se hævelsen. Tænker, at jeg skal være lidt mere opmærksom på det der med insekterne. Hvepse, hestebremser, fluer og bier.
De er heller ikke populære hos vores elever.

Kategorier: Generelt