Vi har noget af en opgave foran os. Det handler om, at arkæologerne har fundet en gammel bygning nede i byens centrum. Det har vist sig, at bygningen er fra vikingetiden, og den skal bevares. Vi har bare ikke al den knowhow, der skal til, for at vi kan restaurere og bevare bygningen. Vi ved meget om, hvordan vi restaurerer bygningen – vi kender alle teknikkerne og ved, hvilke materialer vi skal bruge. Men vi ved altså ikke, hvordan vi kommer ned i 7 meters dybde for, kunne komme til bygningen.

Frigravning af bygning?

Vi kunne selvfølgelig bede om at grave bygningen fri, men arkæologerne er sikre på, at der er andre bygninger, som senere vil få brug for restaurering. De er ikke meget, for at vi sender en gravemaskine ind, da den eventuelt vil kunne skade andre bygninger. Og her i landet er der, er altså skrappe regler for, hvad man må, når sådan et fund opdages.
Vi forstår det godt. Men det er altså lidt irriterende at blive så begrænset i mulighederne, vi har for at kunne komme til bygningen.

Deadline

Jeg talte med en kammerat, jeg har om det for et par uger siden. Vi har jo en deadline, og dagene løber. Vi har ikke fundet en løsning endnu.
Min kammerat, som intet ved om bevaring af gamle bygninger, men som ved en masse om undervandsudgravninger, foreslog, at jeg kiggede på muligheden for at få et stillads bygget ’omvendt’ omkring bygningen. ’Omvendt’? Hvad mente han. Jeg fattede ikke hans tankegang.
Han forklarede så, at de sommetider benytter den teknik, når de finder noget, som skal bevares – fx i en havn på en eller anden sydeuropæisk kyst. De bruger en form for industristillads, der kan bygges nedad, efterhånden som de får gravet sandet eller mudderet væk fra konstruktionen. Det kunne være, at det var en løsning for vores situation.

Det rette stilladsfirma

Idéen er genial. Da jeg forstod, hvad han mente, kunne jeg slet ikke fatte, at jeg ikke selv havde tænkt på det.
Men så gik det hurtigt. Jeg søgte først efter et stilladsfirma i København, der ved noget om industristilladser.

Jeg var dog først i kontakt med arkæologerne dagen efter og fortalte dem om idéen. De syntes, det lød som en fornuftig tilgang. Støder vi på noget, som muligvis er en anden bygning, så kan industristilladsets byggeri stoppes, uden at vi er nødt til at pille det hele ned. Og arkæologerne kan komme til. De bad mig om at sende et tilbud og en nøjagtig beskrivelse af arbejdsgangen. Så ville de se på mulighederne for, at de kan bidrage til finansieringen af det. Det er jo ikke gratis at stille professionelle stilladser op.

Så jeg indhentede 3 tilbud fra 3 forskellige stilladsfirmaer. Det ene bedre end det andet. Valgte at foreslå det firma, som jeg mente, jeg kommunikerede bedst med.
Fik skrevet beskrivelsen af, hvordan vi ville tilgå bygningen, og fik det hele sendt afsted til arkæologerne.

De tog sig sin tid til at evaluere forslaget. Men efter 3 uger fik jeg en mail med besked om, at vi kan starte projektet om en måned. De vil gerne bidrage til udgiften til stilladset.

Kategorier: Generelt