Det må egentlig være meget svært at være kursusleder for voksne mennesker, som skal rystes sammen til at blive et team. Teamudvikling er, da en udfordring, så det batter. Man skal vel tænke på, at det ikke er børn, man har med at gøre. Og voksne mennesker er meget forskellige. Fysisk: Nogle er tykke, andre er sportsfanatikere, og hvis de skal rystes sammen i et hold, hvordan takler man, det så? Det kan også godt være, at der er en gravid kvinde på deltagerlisten. Hvad gør man så, hvis man har tænkt sig, at der skal lave fysisk meget krævende øvelser?
Har sådan en kursusleder en liste over teambuilding aktiviteter, han eller hun kan bruge, hvis nu der opstår en situation, hvor ikke alle deltagerne kan være med? Fx en handikappet person, som ikke kan være med til at løbe om kap, eller klatre.

Er teambuilding udendørs?

Foregår alle teambuilding kurser udendørs? Jeg synes, at de fleste billeder, jeg har set, viser voksne mennesker, der er aktive udendørs. Hvad gør man så, når regnen siler ned, eller det er hundekoldt?
Er der sæsoner for, hvornår et teambuilding kursus kan afholdes?

Og hvad gør kursuslederen, hvis han står med en flok deltagere, som kommer med vidt forskellige intellektuelle baggrunde. Det er jo ikke alle, som er universitetsuddannede og superkloge. Har han så et spil, eller en opgave, som kræver både klogskab og aktivitet? Nogle mennesker er jo bedre til at tænke logisk end andre, mens andre mennesker helst bruger deres krop og fingerfærdighed.

Ja, jeg spørger, fordi jeg ved det virkeligt ikke. Jeg er ikke sikker på, at jeg kunne påtage mig sådan en opgave. Selvom det lyder som et fedt job at udvikle teams for arbejdspladser. For det første ville jeg ikke ane, hvordan jeg tackler, at nogle mennesker synes, det er noget pjat med teambuilding. Måske vælger han eller hun at ignorere, at der måske er en negativ stemning overfor selve kurset. Måske tænker kursuslederen, at det er arbejdspladsen, som har bedt ham om hjælp, så en negativt indstillet deltager skal bare ikke ødelægge det for de andre deltagere. Eller forsøger kursuslederen at forklare deltagerne, at leg, konkurrencer og spil ikke kun er for børn?

Ideer til team building

Måske har den slags kursusudbydere en forening, hvor de udveksler idéer til teambuilding aktiviteterne, de arbejder med? Måske specialiserer de sig i forskellige aspekter af, hvad et team skal kunne: samarbejde tale og kommunikere, sprede god stemning.
Et andet spørgsmål er, om teambuilding altid er sjovt. Er det alle, der synes, at det er sjovt at lege røvere og soldater ude i en skov? Eller gør man det, fordi teambuilding handler om at vise deltagerne, at de kan forskellige ting, og at de skal vises frem for hinanden i andre sammenhænge end det daglige arbejde?

Jeg kunne godt tænke mig at komme på et teambuilding kursus, så jeg kan få svar på nogle af mine spørgsmål. Men så skal jeg vist først finde en arbejdsplads. Som freelancer er det ikke tiltrækkende for mig. Så måske er det meningen, at jeg finder et kontorfællesskab og foreslår de andre dér, at vi tager på teambuilding kursus.

Kategorier: Generelt