På den skadestue hvor jeg arbejder, ser vi desværre jævnligt patienter blive bragt ind med insulinchok. Og det er i et stigende omfang, som faktisk bekymrer os. Flere og flere danskere får konstateret Diabetes, og der er vist ingen tvivl om, at der er en nær sammenhæng med det tiltagende andel af overvægtige i vores samfund. Vi gør meget for at rådgive, synes jeg – og der er masser af information på nettet om sukkersyge at finde. For eksempel denne siden med viden om sukkersyge.

Nu er jeg jo sygeplejerske, og jeg interesserer mig en hel del for netop de faktorer, der påvirker mennesker til at holde op med at passe på deres vægt og springe op og falde ned på deres egen sundhed. Rigtigt mange giver bare op, og flere af dem ender som patienter med Diabetes 2 her på min skadestue.

Jeg har observeret, at der er et fællestræk hos mange af de overvægtige mennesker, der slet ikke rører sig overhovedet. De har simpelthen ingen følelse af ansvar for egen situation. De lægger hele ansvaret over på andre – eller de mener, at de er blevet snydt af den mad, de spiser. Mange (de fleste af dem) kører 1-3 liter sodavand ned dagligt, og de påstår samtidig, at de ikke anede, at det svarer til at æde en pose sukker HVER DAG! Hvordan kan de være i tvivl om det med al den information om sukker, der gives alle steder?

Nå – men det sker HVER uge her på skadestuen, at vi sender folk hjem med besked på at købe en blodsukkermåler, og mange af dem ender med at kigge på og købe en af de mange typer blodsukkermåler, der findes her. MEn hvor ville jeg dog ønske, de ændrede livsstil i stedet – og i god tid inden de ender hos os med et insulinchok eller det, der er værre.

Tænk dig om – før det er for sent!

Kategorier: Generelt